Упражнение в четене и писане на Й

Вторият час от звук и буква Й е упражнителен, текстът в букварчето е доста кратък и реших да направя още няколко упражнения.  Винаги съм се ядосвала, когато изпитвам учениците да четат и ги улавям, че рецитират наизуст текста от буквара. Затова за всяка буква си правя лист за четене, който размножавам няколко пъти и в часа, го давам на учениците, които ще изпитам. Тази година бях на едно обучение да оценяването. Да си призная доста интересно обучение. След него, преработих листите за четене, като включих в него и оценяването. Така е лесно да поставя оценка на учениците, но се получи двоен ефект. Моите ученици, започнаха доста добре да се самооценяват. Втората страница от текста за четене нарязвам и залепям върху първата. Учениците отварят прозорчето и четата, щом се справят със сричките, отварят второто прозорче и четат думите и определят какви са те (предмети, признаци, действия, имена), следва прозорчето на изреченията, а след това -текста. За да се подготвим, за четенето с разбиране изисквам от децата да могат да определят за кого се разказва в текста, кои са героите, да посочат броя на изреченията и заглавието на текста.

работен лист

текст за четене

ЗИП – БЕЛ

Advertisements

2 thoughts on “Упражнение в четене и писане на Й

 1. Скъпа Аничка, трудът Ви е похвален, но си позволявам да направя една редакция към работния Ви лист за четене – в българския език няма дума „неЙн“. Има „нейно“, „нейна“ и „неИн“,

  В текста за диктовката сте изпуснала „Й“ в името Райна и е станало Рана – децата ще се объркат, когато им четете – дали става дума за съществителното „рана“ или за някакво име.

  Освен това, в първото изречение на поста Ви има две граматически грешки – подлогът се членува с пълен член и би трябвало да напишете: „ВториЯТ час…“ и „ТекстЪТ в учебника…“.

  Преподавате на малки деца – от Вас се изисква да бъдете абсолютно изрядна –
  Вие ги вдъхновявате, от Вас вземат пример и на Вас подражават.

  С пожелания за по-нататъшни успехи!

  • Здравейте, благодаря за забележката. Имате право, трябва да сме абсолютно изрядни. Ще коригирам публикацията си.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s